Actualitatea ambasadei

Eveniment de comemorare a marelui diplomat român Nicolae Petrescu Comnen, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Nicolae Petrescu Comnen (24 aug.1881, București - 8 dec.1958, Florența), Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Primăria orașului Florența, cu sprijinul Asociației Culturale Alter.NATIVA și al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și cu colaborarea Institutului istoric toscan pentru Rezistență și Epoca Contemporană și al Arhidiocezei de Florența organizează vineri, 7 decembrie 2018, la Florența (Italia), o serie de manifestări dedicate marelui diplomat român, ministru de externe, ministru plenipotențiar al României la Berna, Berlin și Sfântul Scaun și ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, avocat, profesor, jurnalist și om politic român rămas în exil la Florența unde s-a stins din viață la data de 8 decembrie 1958.

Numele lui face parte din istoria acestui oraș, care, în data de 14 mai 1945, îi conferă titlul de Cetățean de Onoare al Florenței pentru eforturile depuse la salvarea comorilor artistice și pentru protejarea cetățenilor de ororile războiului.

 

Începând cu orele 9:30 la Palagio di Parte Guelfa (Piazza di Parte Guelfa nr.1, Florența) va avea loc simpozionul “Nicolae Petrescu Comnen. Diplomat român, cetățean de onoare al Florenței și europeist” la care vor participa reprezentanți ai autorităților române, italiene și ai Sfântului Scaun, precum și importanți istorici români și italieni.

În deschiderea evenimentului vor susține intervenții: Giovanni Bettarini, Consilier pentru relații internaționale în cadrul Primăriei orașului Florența, E.S. Prof. univ. Dr. Liviu-Petru Zăpîrţan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Em.S. Card. Giuseppe Betori, Arhiepiscop de Florența, E.S. Amb. Dr. Lazăr Comănescu, fost Ministru de externe al României și Melania Cristina Cotoi, ghid specializat la Florența, din partea Asociației Culturale Alter. NATIVA și a Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC- București). În partea a doua a simpozionului vor interveni: Lect. univ. Dr. Adrian Vițalaru de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și autorul volumului “Nicolae Petrescu Comnen. Diplomat”, Prof. univ. Dr. Francesco Guida şi Prof. univ. Dr. Alberto Basciani de la Universitatea Roma Tre, iar de la Universitatea din Florența, Prof. univ. Dr. Simone Neri Serneri, președinte al Institutului istoric toscan pentru Rezistență și Epoca Contemporană şi Prof. univ. Dr. Giulio Conticelli, președintele Comisiei ministeriale pentru ediția națională a operelor lui ”Giorgio La Pira”.

Începând cu orele 15:00, la Cimitirul “delle Porte Sante”, va avea loc o depunere de coroane și flori la mormântul lui Nicolae Petrescu Comnen la care vor participa reprezentanți ai instituțiilor românești și italiene, reprezentanți ai comunității românești și ai principalelor culte religioase.

 

Program

COMUNICAT DE PRESĂ

10.12.2018

Pe 13 decembrie, asociația culturală ARPRO în colaborare cu Ambasada României pe lângă…

Mesaj de Ziua națională

30.11.2018

La 1 decembrie poporul român trăiește un moment de bucurie cinstind un secol de la…

Eveniment de comemorare a marelui diplomat român Nicolae Petrescu Comnen, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun

27.11.2018

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Nicolae Petrescu Comnen (24 aug.1881,…

Donație de carte din partea Guvernului României pentru Colegiul Pontifical ”Pio Romeno”

18.11.2018

Guvernul României, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, a efectuat o donație…

Vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei Episcopilor din România

05.11.2018

În perioada 5 - 11 noiembrie 2018, are loc vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei…