Actualitatea ambasadei

Mesaj de Ziua națională

   La 1 decembrie poporul român  trăiește un moment de bucurie cinstind un secol de la construirea statului național unitar, ca instrument al afirmării și consolidării trăsăturilor unității sale de limbă și cultură, de spiritualitate, de viață social-economică, pe care le-a construit în existența sa milenară.

   Este un moment de omagiere a trecutului său, care, cu umbre și lumini, cum este istoria fiecărui popor, a acumulat valori care – cum scria Constantin Noica – i-au marcat „partea lui de cer” în Europa și în lume. Nu puține sunt creațiile care vorbesc despre Adevărul, Binele, Frumosul și Dreptatea în care a crezut, ilustrate de nume mari și de fapte istorice pilduitoare, de deschiderea spre alte comunități, spre lume dar și de truda zilnică cu care și-a îngrijit atât de darnica natură.

   Este apoi un moment de căutare, deseori frământată, a celor mai bune căi de a se racorda la lumea actuală, la mișcarea ei globalizantă, marcată de o criză a valorilor tradiționale și de afirmare a unora noi, nu neapărat autentice. Făcând însă parte din instituțiile unei construcții europene și euroatlantice România își dorește să contribuie la consolidarea ei, la păstrarea păcii și securității.

   În prima parte a anului ce vine Romania va avea prilejul să dovedească puterea de a cuprinde, înțelege și soluționa, în spiritul unei autentice coeziuni dosarele prin care Europa să fie mai puternică, mai unită, mai grijulie cu cetățenii ei.

   Mai este un moment de reflexie matură asupra drumului de viitor. Dorim o Românie bogată pentru că oamenii ei sunt bogați, prosperă, curată spiritual și continuatoarea a tot ceea ce a făcut bine de-a lungul istoriei, demnă de numele de „Grădina Maicii Domnului”.

 

La mulți ani României și poporului său !

 

     Roma, 30 noiembrie 2018                

      

        Liviu-Petru Zăpârțan

       ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun   

         

 https://www.vaticannews.va/ro/mapamond/news/2018-11/liviu-petru-zapartan-mesaj-centenar-unire.html

În prim plan

Decorarea ambasadorului Liviu-Petru Zăpîrțan de către Papa Francisc

29.03.2019

E.S. dl Liviu-Petru Zăpîrțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, a fost decorat de …

Mesajul E.S. Liviu - Petru Zăpîrțan, Ambasadorul Romaniei, cu ocazia împlinirii a șase ani de pontificat al Papei Francisc

14.03.2019

Șase ani de pontificat al Papei Francisc În urmă cu șase ani, la 13 martie era ales ca…

Articol Vatican News - Radio Vatican

14.01.2019

Ambasadorul L.-P. Zăpîrțan: vizita papei Francisc, ”o reală bucurie” și ”un eveniment…

Vizita Papei Francisc în România - interviul Ambasadorului pentru AGERPRES

11.01.2019

AGERPRES Home /România în lume / 11.01.2019 Liviu-Petru Zăpîrţan: Vizita Papei…