Actualitatea ambasadei

Mesajul E.S. Liviu - Petru Zăpîrțan, Ambasadorul Romaniei, cu ocazia împlinirii a șase ani de pontificat al Papei Francisc

Șase ani de pontificat al Papei Francisc

 

În urmă cu șase ani, la 13 martie era ales ca urmaș al lui Petru cardinalul Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires în Argentina. În seara fumului alb din hornul Capelei Sixtine ieșea în balconul Bazilicii Sf. Petru un om cu un surâs cuceritor, semn al unei mari bunătăți de suflet, care s-a adresat mulțimii în cuvinte de o mare simplitate: „Frați și surori, bună seara”, pentru a marca faptul că vorbește bărbaților și femeilor, cu o egală prețuire, făcându-le o urare de bine cum se cade la sfârșitul oricărei zile de lucru. La ceas de seară fiecare om face un bilanț al împlinirilor zilei și caută să înțeleagă sensurile  celei care vine și șansele lui de a-și îndeplini proiectele, mulțumind Ziditorului.

L-am asemănat atunci pe Jorge Bergoglio cu „badea Gheorghe”, acel înțelept al satului românesc, care are pentru toți o vorbă bună, un sfat izvorât din experiența lui de viață, împărtășit cu generozitatea pe care nu o dă decât înalta și profunda dorință de Bine, ca valoare înaltă a condiției umane.

În lumina uriașei munci pe care a depus-o în acești ani ne dăm seama că propoziția dintâi a Papei Francisc ascundea un program de conducere înnoitoare a Bisericii universale, de deschidere spre lume, spre oameni, spre bucuriile dar mai ales spre tristețile lor. Biserica este chemată să vină în mijlocul comunităților umane, acolo unde fiecare om este o persoană, un întreg identitar, care este purtătoarea unei creativități, ce se originează în viața în comunitate. În același timp, Biserica trebuie să-și deschidă larg porțile spre problemele reale, spre bucuriile și neîmplinirile de fiecare zi ale oamenilor care să fie nu o biserică a inaccesibilului dogmei, susținută de un ritualism sec, nu o biserică hieratică, hiperspiritualistă, înveșmântată în aur și fireturi faraonice ci o biserică a trăirii cotidiene a lui Dumnezeu, a ideii că fiecare dintre noi, în ciuda păcatelor, a greșelilor, a poverii zilei obișnuite sau excepționale își poate salva spiritul prin cultura cu care își îngrijește semenii.

Convingerea Papei Francisc, la care ne atașăm din pozițiile științei contemporane, este aceea că fiecare om este rezultatul unei combinații genetice unice, încât de la concepere până la moartea naturală trebuie să se bucure de comuniunea cu celelalte unicități. Fiind diferiți nu putem trăi decât în dialog, în schimb reciproc de experiențe de viață, toleranți și altruiști convinși că numai mergând împreună putem îngriji de patrimoniul natural comun, de o viață socială comună în solidaritate și respect al drepturilor și libertăților generale.

Deseori Papa Francisc s-a raportat la câștigurile modernității căreia i-a apreciat cultivarea rațiunii, punerea în valoare a individualității umane, afirmarea ideilor de libertate, egalitate, fraternitate. Dar a constatat cu tristețe două lucruri. Mai întâi faptul că modernitatea a eșuat în cultivarea fraternității astfel că între oameni se dezvoltă numeroase contradicții antagonice, lupte și chiar războaie. Apoi Papa Francisc a preluat acea idee care exprimă pierderea „farmecului” societății tradiționale, cea în care oamenii se priveau față în față și credeau că sunt făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Ce pierdere uriașă pentru om să uite că este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, că este un lup pentru ceilalți, că este supus debusolării axiologice, că este îndemnat să cucerească mediul natural prin distrugere și nu prin încadrarea armonioasă cu legile naturii.

Acea propoziție simplă din seara de 13 martie 2013 a mai avut o precizare care a stârnit zâmbete: Papa spunea că în acele zile colegii săi cardinali au căutat „la capătul Pământului” până să-l aleagă. Era un gest de înnoire a practicilor prin care Papa era ales dintre europeni.

Acest lucru conferea noului Suveran Pontif posibilitatea de a promova o viziune cu adevărat globală asupra proceselor din lumea contemporană. Le-a deslușit sensurile într-un mod inedit și a oferit soluții care deseori au stârnit mirarea. Cu toate acestea Papa Francisc și-a exprimat de mai multe ori aprecierea pentru Europa, pentru cultura ei, pentru capacitatea ei de sinteză și de creație, îndemnând-o să nu-și uite rădăcinile și să caute soluții noi la frământările acestei epoci, pornind de la valorile care au susținut-o timp de milenii.

Iar între ele Papa Francisc a evocat umanismul, acel spirit al cultivării omului ca om, înțeles ca semen, ca finalitate și nu ca mijloc de care să te debarasezi ca de un „rest”, promovarea unei dezvoltări umane integrale pentru fiecare dintre noi  devenind conținut al activităților Sf. Scaun, în numele căruia propune nu numai terapii sectoriale ci o mare lecție morală de valabilitate universală.

Pe acest Papă al popoarelor, carismatic și mereu proaspăt în promovarea cu expresivitate a convingerilor sale îl așteptăm în Romania. Zâmbetul și binecuvântarea lui să ne însoțească demersul istoric mulți ani de acum înainte.

 

 

 

                                                                        Liviu – Petru Zăpîrțan

                                                                                    Ambasador

În prim plan

Concert susținut de maestrul Ioan Bocșa și Ansamblul ”Icoane”, sub patronajul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun

13.12.2019

În seara de 12 decembrie 2019, Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ”Icoane”…

CONCERT ANSAMBLUL "ICOANE"

11.12.2019

Maestrul Ioan Bocșa și Ansamblul ”Icoane” vor susține în data de 12 decembrie a.c. un…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vatican

27.11.2019

În data de 27 noiembrie 2019, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de…

Semnare Acord de cooperare între Institutul Diplomatic Român și Institutul Superior ”Carità Politica”

15.11.2019

În data de 13 noiembrie 2019, la sediul Ambasadei României pe lângă Sfântul…

Corsi di Lingua romena

08.10.2019

Institutul Limbii Romane, Ambasciata di Romania presso la Santa Sede e Pontificio…