Home

Relaţiile dintre România şi Ordinul Suveran Militar de Malta

I. Date istorice

Primele relaţii ale Ordinului de Malta(OSMM) cu poporul roman datează încă din secolul al XIII-lea, când în baza Diplomei Cavalerilor Ioaniţi, regele Ungariei Bela al IV-lea îi invita pe aceştia să se stabilească în Banat.

De asemenea se consideră că primul spital din România a fost fondat de Cavalerii Ioaniţi la Oradea, încă înainte de aşezământul spitalicesc de la Sibiu, despre care există informaţii certe care atestă întemeierea acestuia în 1292.

II. Prima fază a relaţiilor bilaterale

Relaţiile diplomatice între România şi Ordinul de Malta au fost stabilite, la nivel de legaţie, în luna decembrie 1932. La 27 ianuarie 1933, primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Michel de Pierredon, îşi prezenta scrisorile de acreditare în această calitate.

Relaţiile au încetat în 1948, fără a fi fost denunţate de vreuna din părţi. Ulterior acestui moment, OSMM a creat Uniunea membrilor şi a celor decoraţi cu Meritul Ordinului Suveran de Malta (1960), care a funcţionat în exil – după 1962, cu numele de “Asociaţia Română” a membrilor Ordinului Suveran Militar de Malta – de-a lungul întregii perioade comuniste.

III. Reluarea relaţiilor diplomatice după revenirea României la democraţie

La 24 mai 1991, pe baza unui protocol semnat de Însărcinatul cu afaceri al României în Italia, Gheorghe P.I. Gheorghiu, şi de secretarul de stat pentru afaceri externe al OSMM, ambasadorul Luciano Koch, au fost reluate relaţiile diplomatice dintre România şi OSMM, fiind ridicate la nivel de ambasadori.

Reprezentarea OSMM în România

După restabilirea relaţiilor, primul ambasador al OSMM în România a fost, din 4 aprilie 1992, domnul Jean Soneriu (cu reşedinţa la Paris), fost subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe al României la începutul deceniului al patrulea al secolului al XX-lea şi unul dintre promotorii stabilirii în acea perioada a relaţiilor diplomatice bilaterale.

La 13 mai 1997, Ordinul de Malta a acreditat, în calitate de ambasador în România, pe E.S. domnul Franz Reichgraf von Hartig (cu reşedinţa la Salzburg, Austria).

De la 13 noiembrie 2013, E.S. domnul Jakob Kripp este ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în România.

Reprezentarea României pe lângă OSMM

La 16 martie 1992, ambasadorul României în Italia, Valeriu Vieriţă, a fost acreditat şi pe lângă OSMM, în calitate de prim ambasador al ţării noastre după reluarea relaţiilor bilaterale. 

La 9 februarie 1996, ambasadorul României în Italia, Constantin Grigorie, a fost acreditat şi pe lângă OSMM.

A fost urmat, la 24 ianuarie 2000, de către ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Teodor Baconschi, până la momentul încheierii misiunii sale, la 30 aprilie 2001.

În perioada mai 2001 – septembrie 2006, România a fost reprezentată pe lângă OSMM de către domnul Mihail Dobre, iniţial în calitate de Însărcinat cu Afaceri, iar ulterior, în perioada 4 decembrie 2003-20 septembrie 2006,  în calitate de ambasador.

In perioada martie 2007 - mai 2010, domnul Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, a fost acreditat ca ambasador pe lângă OSMM.

La 16 mai 2011, domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun,  şi-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de ambasador pe lângă Ordinul Suveran de Malta.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

10.12.2018

Pe 13 decembrie, asociația culturală ARPRO în colaborare cu Ambasada României pe lângă…

Mesaj de Ziua națională

30.11.2018

La 1 decembrie poporul român trăiește un moment de bucurie cinstind un secol de la…

Eveniment de comemorare a marelui diplomat român Nicolae Petrescu Comnen, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun

27.11.2018

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Nicolae Petrescu Comnen (24 aug.1881,…

Donație de carte din partea Guvernului României pentru Colegiul Pontifical ”Pio Romeno”

18.11.2018

Guvernul României, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, a efectuat o donație…

Vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei Episcopilor din România

05.11.2018

În perioada 5 - 11 noiembrie 2018, are loc vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei…