Home

Date generale

Ordinul Suveran Militar de Malta(OSMM) (denumire completă: Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta) este un ordin catolic, ale cărui origini urcă până în 1048, a cărui misiune este sintetizată de deviza Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum („Apărarea credinţei şi slujirea săracilor”).

La 9 februarie 2013, Ordinul a sărbătorit în mod solemn, printr-o celebrare religioasă în Bazilica Sfântul Petru, 900 de ani de la recunoaşterea sa prin bula Papei Pascal al II-lea (15 februarie 1113).

Dacă în trecut membrii săi făceau parte din marile familii nobiliare ale Europei, astăzi Cavalerii de Malta provin din toate clasele sociale, formând unicul ordin suveran şi religios, a cărui supravieţuire, după perioada militară, este legată de vocaţia sa ospitalieră (îngrijirea bolnavilor şi a pelerinilor).

În prezent, OSMM constituie un subiect de drept internaţional public, fiind format din peste 13.500 membri, dintre care unii sunt cavaleri care au depus jurămintele religioase (cu statut monahal şi titulatura de Fra, fără să fie obligaţi să trăiască în comunitate), iar alţii sunt Cavaleri de Obedienţă. Din Ordin fac parte deopotrivă bărbaţi şi femei, laici dedicaţi virtuţilor evanghelice şi slujirii aproapelui, care activează în 120 de ţări.

OSMM se conduce după propria sa Cartă constituţională, însoţită de un Cod, ambele reformate în 1997; întreţine relaţii diplomatice la nivel de ambasador cu 105 ţări, are statut de observator permanent pe lângă numeroase organizaţii internaţionale; emite paşapoarte şi timbre. Datorită caracterului său special – neutru, imparţial şi apolitic -, Ordinul poate acţiona în calitate de mediator în relaţiile internaţionale.

Conducerea este asigurată de un Mare Maestru, cu statut de şef de stat. În prezent, această demnitate este deţinută pe viaţă de Fra' Matthew Festing (ales la 11 martie 2008). Puterea legislativă este exercitată de Marele Maestru şi Consiliul Suveran în probleme care nu sunt de natură constituţională, şi de Capitolul general în probleme constituţionale. Puterea executivă este reprezentată de Consiliul Suveran, prezidat de Marele Maestru şi format din 10 Cavaleri aleşi de Capitolul general. Puterea judecătorească este exercitată de Tribunalele de apel şi de primă instanţă ale Magisteriului, formate din judecători numiţi de Marele Maestru şi de Consiliul Suveran dintre membrii Ordinului care au competenţe în domeniul juridic.

Activităţile OSMM sunt gestionate de 6 Mari Priorate (Austria, Boemia, Anglia, Roma, Lombardia şi Veneţia, Napoli şi Sicilia), 6 sub-priorate şi 47 de Asociaţii naţionale, prezente pe toate continentele.

Activitatea principală a OSMM este de ordin umanitar şi caritabil. Între priorităţile sale se află în mod fundamental promovarea credinţei creştine şi a valorilor acesteia în slujba celor săraci și defavorizați.

OSMM se distinge prin eforturi constante în plan umanitar în diferite zone de criză de pe glob (zona Balcanilor, America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa, Asia). Un rol important, în această direcţie, îl are organizaţia Malteser International - Serviciul de ajutor internaţional al Ordinului Suveran de Malta pentru acordarea asistenţei medicale şi umanitare.

Pentru mai multe detalii, se poate consulta site-ul oficial al OSMM: Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, Rodos si Malta.

COMUNICAT DE PRESĂ

10.12.2018

Pe 13 decembrie, asociația culturală ARPRO în colaborare cu Ambasada României pe lângă…

Mesaj de Ziua națională

30.11.2018

La 1 decembrie poporul român trăiește un moment de bucurie cinstind un secol de la…

Eveniment de comemorare a marelui diplomat român Nicolae Petrescu Comnen, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun

27.11.2018

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Nicolae Petrescu Comnen (24 aug.1881,…

Donație de carte din partea Guvernului României pentru Colegiul Pontifical ”Pio Romeno”

18.11.2018

Guvernul României, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, a efectuat o donație…

Vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei Episcopilor din România

05.11.2018

În perioada 5 - 11 noiembrie 2018, are loc vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei…