Ordinul Suveran Militar de Malta

Cooperarea în domeniul social şi sanitar

Ordinul Suveran Militar de Malta a întreprins o serie de acţiuni umanitare în România precum dotarea şi aprovizionarea cu medicamente a Spitalului „Sfântul Ioan" din Sectorul IV din Bucureşti, efectuarea unor stagii de specializare pentru medici şi cadre medii din România la Paris, gestionarea unor puncte sanitare.

In luna mai 1991, OSMM a deschis, sub coordonarea Malteser Hilfsdienst din Germania şi a Bisericii Catolice din România, Serviciul de Ajutor Maltez (SAMR), o structură menită să gestioneze acţiunile umanitare şi de caritate ale Ordinului din România. Malteser Hilfsdienst este activă cu precădere în zona de vest a ţării, unităţi ale SAMR funcţionând însă şi în localităţi din alte regiuni precum Târgovişte, Sfântul Gheorghe, Piteşti, etc.

Din aceeaşi perspectivă, a fost încheiat în 2002 Acordul de cooperare pentru asistenţă umanitară.

Serviciul de Ajutor Maltez s-a remarcat în anii 2005, 2006 şi 2010 prin intervenţiile rapide şi specializate în contextul valurilor de inundaţii care au afectat infrastructura urbană şi rurală din ţara noastră, precum şi în 2012 în urma căderilor masive de zăpadă.

 

Serviciul de Ajutor Maltez din România (SAMR)

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o organizaţie recunoscută în plan naţional şi internaţional, cuprinzând centre teritoriale structurate pe cele şase dieceze romano-catolice din România (Alba Iulia, Iaşi, Oradea, Timişoara, Satu Mare, Bucureşti). Numărul filialelor şi al sucursalelor active se ridică în prezent la 26; în cadrul lor activează 1200 de voluntari; au fost organizate grupe de tineret în 18 localităţi; în prezent funcţionează 100 de programe sociale permanente şi mai multe proiecte ocazionale; anual beneficiază în mod direct de programele sociale un număr de 4000 de persoane, iar 1000 de persoane primesc ajutoare materiale. Activitatea filialelor şi a sucursalelor este coordonată şi monitorizată de Secretariatul General, care îşi are sediul în Cluj-Napoca.

Principalele categorii de programe desfăşurate de SAMR în România:

Ajutoare umanitare (ajutoare ocazionale; ajutoare pe termen lung; ajutoare pentru instituţii);

Intervenţii în caz de calamităţi;

Servicii socio-medicale (servicii medicale; prim-ajutor);

Programe pentru vârstnici (Căminul de bătrâni „Sf. Ioan” din Timişoara; mâncare pe roţi şi cantină socială pentru vârstnici. îngrijire la domiciliu; centre de zi pentru vârstnici: Clubul seniorilor; alte programe pentru sprijinirea seniorilor);

Programe pentru persoane cu deficienţe (Grădiniţa specială malteză; Căminul pentru deficienţi locomotori adulţi, Dorobanţi; Club pentru persoane cu deficienţe; activităţi sociale complementare; tabără anuală pentru tineri cu deficienţe locomotorii);

Programe pentru copii (program maternal; centre de zi şi şcoli de sfârşit de săptămână; tabere; activităţi de formare pentru copii talentaţi);

Programe spirituale (exerciţii spirituale; pelerinaje).

SAMR a sprijinit activitatea unor spitale din România şi s-a implicat direct în organizarea şi coordonarea activităţii unor centre medicale, cabinete şi dispensare, ca şi a unor programe medico-sociale şi umanitare. În momentul de faţă se află în derulare mai multe programe de asistenţă medicală destinate persoanelor defavorizate: cabinete medicale, asistenţă medicală la domiciliu, cămine cu îngrijire medicală şi farmacii. 

SAMR a intervenit la inundaţiile din 2006 în urma revărsării Dunării, prin oferirea de ajutor de urgenţă pentru 300 de familii sinistrate şi instalarea unei tabere pentru cei care şi-au pierdut locuinţele, prin participarea la construcţia caselor, construirea de puţuri de mare adâncime pentru asigurarea apei potabile. Experienţa acumulată în urma intervenţiilor din inundaţii şi rezultatele obţinute au făcut ca şi în anul 2007 SAMR să se implice în diminuarea efectelor secetei, forând puţuri de apă potabilă pentru populaţie. SAMR a intervenit și în 2010, cu ajutor de urgenţă şi instalarea de tabere pentru familiile sinistrate în urma inundaţiilor. SAMR a acordat ajutoare populaţiei afectate de căderile masive de zăpadă şi gerul din iarna anului 2012 în judeţele Bizău, Vrancea, Brăila, Satu Mare, Baia Mare, cu prioritate familiilor defavorizate din zonele rurale, bătrânilor, persoanelor cu handicap, familiilor numeroase.

COMUNICAT DE PRESĂ

10.12.2018

Pe 13 decembrie, asociația culturală ARPRO în colaborare cu Ambasada României pe lângă…

Mesaj de Ziua națională

30.11.2018

La 1 decembrie poporul român trăiește un moment de bucurie cinstind un secol de la…

Eveniment de comemorare a marelui diplomat român Nicolae Petrescu Comnen, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun

27.11.2018

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Nicolae Petrescu Comnen (24 aug.1881,…

Donație de carte din partea Guvernului României pentru Colegiul Pontifical ”Pio Romeno”

18.11.2018

Guvernul României, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, a efectuat o donație…

Vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei Episcopilor din România

05.11.2018

În perioada 5 - 11 noiembrie 2018, are loc vizita "ad limina Apostolorum" a Conferinţei…