România

Victor Negrescu: Este nevoie ca toate forţele politice să vorbească unitar în domeniul afacerilor europene

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, afirmă că în domeniul pe care îl gestionează este nevoie ca toate forţele politice să vorbească unitar pentru o reprezentare adecvată a României.

"Un obiectiv esenţial – şi aici aş vrea să cred că reuşim să facem demersuri în această direcţie - mă refer la obiectivul legat de consens naţional, consens politic în domeniul afacerilor europene. Pentru o reprezentare adecvată a României avem nevoie ca toate forţele politice să vorbească unitar, avem nevoie să vorbim pe o singură voce şi uneori ar fi bine să vorbim şi pe o singură voce pentru a fi mai puternici, mai credibili în faţa partenerilor noştri şi de o lună şi jumătate construim acest consens", a declarat Negrescu, miercuri, la sesiunea plenară "Agenda României în context european" din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

El a precizat că vizita preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în România este un exemplu în acest sens.

Victor Negrescu a subliniat că este nevoie şi de democratizarea accesului la informaţia europeană.

"Este important (ca cetăţenii - n.r.) să cunoască cum pot valorifica apartenenţa ţării noastre la UE la zece ani de la aderare. La zece ani de la aderare probabil ar fi oportun ca atitudinea noastră să fie una schimbată, în care să ne considerăm stat cu drepturi depline şi un stat care într-adevăr participă la construcţia europeană şi ca atare avem nevoie de o populaţie foarte bine informată, dar avem nevoie mai ales de resurse umane în administraţie publică centrală şi locală foarte bine formată în ceea ce înseamnă complexitatea afacerilor europene, politica europeană de astăzi, pentru că lucrurile se schimbă, lucrurile sunt mai directe", a arătat Negrescu.

La sesiunea plenară, consilierul prezidenţial Leonard Orban a prezentat priorităţile României în domeniul afacerilor europene.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române a început marţi, la Bucureşti, tema ediţiei din acest an fiind "O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României".

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

În prim plan

Decorarea ambasadorului Liviu-Petru Zăpîrțan de către Papa Francisc

29.03.2019

E.S. dl Liviu-Petru Zăpîrțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, a fost decorat de …

Mesajul E.S. Liviu - Petru Zăpîrțan, Ambasadorul Romaniei, cu ocazia împlinirii a șase ani de pontificat al Papei Francisc

14.03.2019

Șase ani de pontificat al Papei Francisc În urmă cu șase ani, la 13 martie era ales ca…

Articol Vatican News - Radio Vatican

14.01.2019

Ambasadorul L.-P. Zăpîrțan: vizita papei Francisc, ”o reală bucurie” și ”un eveniment…

Vizita Papei Francisc în România - interviul Ambasadorului pentru AGERPRES

11.01.2019

AGERPRES Home /România în lume / 11.01.2019 Liviu-Petru Zăpîrţan: Vizita Papei…